czwartek, 19 stycznia 2012

na gorąco :)

Za oknem mokro i zimno - mamy więc dla Was przyjemny sposób na rozgrzanie się...

Prawdziwa czekolada na gorąco

  • 250 ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 200 g słodkiej czekolady mlecznej
  • cukier waniliowy
  • przyprawy
Mleko i 200 ml kremówki (reszta będzie na bitą śmietanę) zagotować. Najlepiej w garnku do gotowania mleka (z podwójnymi ściankami z wodą).
W międzyczasie warto zetrzeć, lub pokroić czekoladę na drobne kawałki.
Pozostałe 50 ml kremówki możesz ubić mikserem na sztywno dodając cukier waniliowy.
Bitą śmietanę podasz później w osobnym naczyniu, tak aby każdy mógł
sobie porcję zatopić w czekoladzie. 50 ml to niezbyt dużo, ale
ekonomicznie, bo kremówki są zwykle w kubkach po 250 ml.
Kiedy mleko i śmietana się zagotują, dodać czekoladę i mieszać ok. 1 minuty. Im dłużej czekoladę się gotuje, tym jest twardsza.
Nie dodaje się cukru. Czekolada jest wystarczająco słodka!
Kiedy czekolada ostygnie, można ją na nowo podgrzać, ale trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Jeśli nie masz takiego specjalnego garnka do mleka, możesz gotować wstawiając zwykły garnek z mlekiem do większego garnka z wodą.

Dodatkowo wg upodobania można dodać :
  • cukru waniliowego
  • laski wanilii
  • cynamonu
  • goździków
  • przypraw piernikowych
  • ciemnego kakao
  • chili - jeszcze bardziej rozgrzewa i...pobudza ;)
Hiszpańska czekolada na gorąco

  • Czekolada deserowa - 280 gramów
  • ekstrakt aromatyczny np. waniliowy - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • mleko w proszku - 0.75 szklanki
  1. Mocno podgrzej mleko, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Dodaj czekoladę, mleko w proszku i sól.
  3. Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 4 minut do momentu, gdy czekolada będzie jednolita.
  4. Zdejmij z ognia i dolej wybrany ekstrakt.
Gęsta czekolada

tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 80% lub 90% kakao), puszka mleka skondensowanego (zagęszczane, niesłodzone), cukier biały lub trzcinowy (około 2 płaskich łyżek), cukier waniliowy lub 1 kawałek laski prawdziwej wanilii, szczypta cynamonu, szczypta chili, łyżka masła, mleko co najmniej 2% (do ewentualnego rozrzedzenia czekolady)

Jeżeli dodajesz prawdziej wanilii to wypłukany w zimnej wodzie garnek postaw na ogniu i wlej mleko skondensowane; wanilię przekrój na pół, wyciągnij nasionka, jeżeli jest suszona połam na kawałki (nie za małe), żeby zmieściła się do garnka i wrzuć na wrzące mleko, po czym szybko przykryj i po minucie zdejmij z ognia. Wanilia musi sobie trochę naciągnąc, im dłużej tym lepiej, można nawet kilka razy podgrzać żeby oddała cały aromat. Przed wymieszaniem z czekoladą należy wanilię wyciągnąć.

Od tego momentu może zaczynać ten kto ma cukier waniliowy. Przygotuj sobie wszystkie składniki pod ręką i pamiętaj o wyjęciu wanilii z mleka. Postaw jeden garnek z wodą na większym ogniu, do niego włóż mniejszy - powinien wisieć na uszach, nie może dotykać dna. Kiedy woda będzie się gotować i rozgrzeje mniejszy garnek wrzuć połamaną czekoladę, dodaj cukier, cukier waniliowy i łyżkę masła, mieszaj aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj powoli, jednym strumieniem mleko skondensowane, jeżeli czekolada ciągle jest za gęsta (powinna mieć ciągnącą konsystencję bez żadnych grudek) dodaj jeszcze zwykłego mleka. Teraz jeszcze przyprawy na smak- cynamon i chili i przykryć pokrywką do naciągnięcia.

Biała czekolada na gorąco


  • 200 gram białej czekolady;

  • 200 ml śmietany 30%;

  • 250 ml mleka;

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;


  • Czekoladę połamać na kawałki. Mleko ze śmietaną zagotować. Gdy składniki zaczną się gotować, wrzucić czekoladę i cały czas mieszać. W Między czasie dodać cukier waniliowy. Po wrzuceniu czekolady gotować przez 10 minut aż całość zgęstnieje. Można udekorować bit ą śmietaną.

    Bon Appetit :)




    4 komentarze:

    1. Narobiłyście mi smaczku :)

      OdpowiedzUsuń
    2. ooo... Najlepsze tło z dotychczasowych:0 Dobrze się przy nim czyta te wspaniałości:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Właśnie topię się we własnej ślince! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Taaak ... co nieco dla każdego fana czekolady ;)

      OdpowiedzUsuń